”Oivalluksistamme on hyötyä kaikille rakentajille”

”Oivalluksistamme on hyötyä kaikille rakentajille”

Miksi logistiikka tulisi ulkoistaa?

Monet tutkimukset ovat tuoneet esiin, että rakentaminen on tehotonta ja asentajan työajasta suurin osa on hukkaa. Materiaaleja tulee kerralla liikaa ja logistiikkaan liittyvät suunnitelmat loistavat poissaolollaan. Olemme olleet mukana useissa kymmenissä rakennushankkeissa. Logistiikan roolin tärkeys on meille siksi kristallinkirkasta ja haluamme jakaa saamamme opit kanssanne. Olemme varmoja, että niistä on hyötyä kaikille rakentajille.  

Havainnot – hajautettu vastuu sekoittaa pakkaa

Yleisesti logistiikka on ulkoistettu hankkeissa useille toimijoille. Vastuu on hajautettu eikä kukaan ota kokonaisvastuuta tilaus-toimitusketjusta. 

Toimitusketjua ei oteta mukaan suunnitteluun. Työmaalla materiaaleja saattaa olla siirtämässä erillinen logistiikkaurakoitsija, joka vastaa ainoastaan materiaalisiirrosta. He eivät puutu materiaalimääriin tai toimituksiin, vaan päätöksen niistä tekevät urakoitsijat. Saapuvaa materiaalia ei myöskään tarkasteta. 

Kokonaisuuden kruunaa hässäkkä työmaalla: siellä operoivat asentajat joutuvat etsimään ja siirtelemään materiaaleja suuren osan työajastaan. Lopputuloksena kukaan ei voi ottaa vastuuta, että rakennus on tehty vain hyväksytyistä materiaaleista – toimitetuista materiaaleistahan ei tehdä seurantaa. 
 
Logistiikan vaikutusta rakentamiseen ei myöskään ymmärretä täysin. Täten logistiikkaurakoitsijan valinnassa on tärkeimmäksi kriteeriksi noussut edullinen yksikköhinta. Kun logistiikan kokonaiskustannuksia ei ennusteta, saadaan halvimmalla hinnalla kallista hukkaa ja tyhjäkäyntiä.

Sitaattimerkki

Yhteisiin tavoitteisiin ja toimintatapoihin on sitouduttava.

Oivallukset ja ratkaisut – keskiössä hyvin suunniteltu logistiikka

Avain sujuvaan tilaus-toimitusketjuun on aikainen integraatio ja kyky ymmärtää logistiikan kokonaisuutta rakentamisen mahdollistajana. Tilaus-toimitusketjun aikainen integraatio on strateginen päätös, joka vaikuttaa koko tuotantojärjestelmään. Päätös on tehtävä hyvissä ajoin ennen rakentamisen aloittamista, sillä logistiikan virtauksen suunnittelu on osa tuotannon suunnittelua. Tämä edellyttää, että tilaus-toimitusketjusta pitää olla vastuu yhdellä toimijalla. 

Logistiikkaurakoitsijan edullinen yksikköhinta ei kulje käsi kädessä tarvittavan kyvykkyyden kanssa. Tilaus-toimitusketjun hallinta vaatii kokemusta, digitaalisten työkalujen hyödyntämistä sekä vahvaa tahtoa. Yhteisiin tavoitteisiin ja toimintatapoihin on sitouduttava.
 
Suunniteltu materiaalivirta tehostaa asentajan työtä. Kussakin työvaiheessa tarvittavan materiaalin on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Lisäksi materiaalia tulee olla sopiva määrä eli eräkoko on optimoitava. Näin asentaja saa keskittyä päätehtäväänsä eli asentamiseen. 

Kun logistiikka suunnitellaan ja toteutetaan oikein, se tuo rakennushankkeelle arvoa. Materiaali- ja aikahukkaa poistuu ja asentajan työ tehostuu. Suunniteltu logistiikka voidaan budjetoida, jolloin hallitsemattomia kuluja ei synny. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” -viisaus pätee myös rakentamisessa.

Onnistumisen avaimet pähkinänkuoressa

Näin luomme edellytykset tuotannon käynnistämiselle ja kaikkien osapuolien sujuvammalle arjelle:

  • Aikainen integraatio
  • Luottamuksen ja yhteinen ymmärryksen rakentaminen
  • Tarvittavien suunnitelmien laatiminen ja niiden pohajlta budjetointi
  • Koko työmaaporukan kouluttaminen yhteisiin tavoitteisiin ja toimintatapoihin
  • Sitoutuminen: tehdään yhdessä se mitä on sovittu

Artikkelin kirjoitti toimitusjohtajamme Jani Teräväinen. Työmaalogistiikan asiantuntijana hän kollegoineen tietää, mistä elementeistä sujuva työmaalogistiikka rakentuu. Toimintamme keskiössä on osaava suunnittelu, tiedon hallinta, jatkuva työmaalogistiikan valvonta sekä yhteiset pelisäännöt asiakkaiden ja urakoitsijoiden kanssa. Ne mahdollistavat toimitusketjujen ja materiaalivirtojen hallitsemisen sekä merkittävät kustannussäästöt. Ansiostamme logistiikka toimii kuten pitää: pyydä tarjous.

Katso palvelumme ja pyydä tarjous