TPEX on erikoistunut suurten ja vaativien rakennusprojektien materiaalivirtojen hallintaan

TPEX on erikoistunut suurten ja vaativien rakennusprojektien materiaalivirtojen hallintaan

Laadukas data taklaa logistiikan pullonkaulat – Congridin API-integraatio yhdistää tiedon ja auttaa suunnittelemaan lisää menestyviä rakennushankkeita

TPEX on vuonna 2015 perustettu rakennusalan logistiikkaratkaisujen edelläkävijäyritys, joka tehostaa työmaiden toimintaa suunnitelmallisella materiaalihallinnalla. Yhdeksi liiketoiminnan arvokseen yhtiö on linjannut janon uudelle tiedolle ja ratkaisuille. 

Nykyisin rakennusliiketoiminnassa kilpaillaan tehokkuudella. Tilaajien kasvaneet odotukset ja nopeasti yleistynyt tahtituotanto ovat vaatineet logistiikan osalta uutta näkökulmaa töiden organisointiin ja suunnitteluun.

”Rakennuslogistiikka on nähty alalla vahvasti sellaisena työn osa-alueena, joka on ajatuksissa viimeisenä hankkeiden suunnittelussa”, TPEXin hankkeissa kehitysjohtajana työskentelevä Paula Viinamäki kuvailee toimialasta vastaantulevia käsityksiä. ”Me näytämme, kuinka yhteistyössä tiedolla johtamalla ja alan parhaita digityökaluja käyttäen suunnitellaan ja toteutetaan tehokas työmaa.”

Esimerkiksi vilkkaassa ja kellon ympäri elävässä Helsingissä sujuvan materiaalivirtauksen suunnitteleminen työmaalle ei onnistuisi hankkeen edistymisen ja kustannusten kannalta tehokkaasti, ellei taustalla olisi vahvaa ja uutteraa työtä suunnittelupöydän ääressä.

Viinamäki ja ratkaisuarkkitehti Merja Kajava ovat yhdessä kehittämässä TPEXin suunnittelua ja päivittäisten töiden johtamista laadukkaamman datan avulla. Heidän työtehtäviinsä kuuluu etsiä uusia työkaluja ja keinoja, joiden avulla datasta saataisiin päätöksenteon ja kehittämisen kannalta hyödyllisempää.

”Rakennushankkeissa on valtavat määrät dataa ja ihmisiä mukana. Kaikilla osapuolilla pitää olla reaaliaikainen pääsy tarvitsemaansa dataan, jotta jokainen pysyy kartalla ja yhteistyö sujuu. Lisäksi meidän tavoitteenamme on löytää työkaluja, joilla voimme säästää kustannuksia parantamalla rakentamisen tuottavuutta. Siihen päästään mm. vähentämällä tai poistamalla kokonaan ylimääräisiä työvaiheita ja poistamalla hankkeiden materiaalihukkaa”, Viinamäki hahmottelee suunnittelun haasteita ja tavoitteita.   

Vuoden 2025 alussa muuttuva rakennuslainsäädäntö on tuomassa rakennushankkeiden suunnittelupöytään myös uusia velvoitteita datan keräämiseen ja hallintaan. 

”Hankkeiden hiilijalanjäljen seuranta on sellainen uusi vaatimus. Siitä on oltava jatkossa saatavilla laadukasta dataa”, Kajava heittää esimerkin.

Ei vain tietoa poikkeamista, vaan uutta oppimista tiedolla

TPEXillä kiinnostuttiin Congridin API-integraation mahdollisuuksista siksi, että suurta datamäärää voitaisiin hallita, analysoida ja hyödyntää tuottavuuden kasvattamisessa kootusti. 
Työmaalogistiikan tyypillisiä pullonkauloja työn ja materiaalien virtaukselle ovat esimerkiksi väärät tai rikkinäisenä asennusmestoille saapuvat materiaalit, unohtuneet työkalut tai materiaalien päätyminen väärään paikkaan.

”Se ei kuitenkaan riitä, että kirjaamme vain poikkeamia. Poikkeamista ja havainnoista pitäisi pystyä myös oppimaan jotain uutta. Tavoite on, että poikkeamia tulisi mahdollisimman vähän ja sen kautta koko työmaasta tulee laadukkaampi toteutus”, Viinamäki täsmentää tärkeintä päämäärää datan hyödyntämiselle. 

TPEXillä haluttiin löytää tuottavuuden kasvattamiseen käyttöön sellainen integraatioratkaisu, joka olisi helposti käytettävä ja vaivattomasti integroitavissa TPEXin muihin järjestelmiin. Keskustelut käynnisteltiin kevään 2024 aikana. Congrid oli ohjelmistoratkaisuna kehittäjäkaksikolle jo entuudestaan tuttu. 

”Congrid on käytössä lähes jokaisessa rakennushankkeessa, jossa TPEX on mukana. Pohdimme, että voisimme hyödyntää ohjelmistoa vielä tehokkaammin ja otimme yhteyttä ratkaisuiden kartoittamiseksi”, Viinamäki kertoo.

Congridin ja yhteyshenkilö Otto Ruususen toiminnasta yhteistyössä on jäänyt mieleen positiiviset kokemukset selkeydestä ja nopeudesta.

”Löysimme Oton kanssa tosi nopeasti hyvän yhteyden keskusteluissa. Saimme nopeasti vastauksia esittämiimme kysymyksiin. Polku integrointiin oli meistä tosi suoraviivainen ja selkeä”, Viinamäki avaa yhteistyökokemusta.

Malliesimerkki hyvin suunnitellusta API-rajapinnasta

Integroinnin vastaamisesta odotuksiin ja toiveisiin tuli nopeasti myös positiivinen vaikutelma.

”API-dokumentaatio on tosi selkeä ja kattava. Kuvauksissa on hyvät esimerkit, millaisia vastauksia rajapinnasta saadaan ulos. Näin sen pitäisikin olla. Erilaisia ratkaisuja pitäisi päästä testaamaan ja kokeilemaan ilman isompaa byrokratiaa. Congridin API on teknisenä ratkaisuna toimiva. Itseasiassa minusta ihan malliesimerkki hyvin suunnitellusta kokonaisuudesta. Nostan tämän API-rajapinnan kehittäjille ja dokumentoinnin tekijöille isosti hattua”, Kajava jakaa kiitosta ja mainitsee myös API-dokumentaation saatavuuden suoraan Congridin verkkosivuilta isoksi plussaksi. 

Molempien asiantuntijoiden mielestä koko rakennusala hyötyisi paljon siitä, että integroinnit yleistyisivät ja tuottavuusongelmia voitaisiin poistaa paremmalla tiedolla. Se kysyisi lisää myös yhteistä tahtotilaa toimijoiden välille.

”API-integraatioiden automatisoinnilla pääsisimme eroon manuaalisesta naputtelusta. Jos rakennusala halutaan oikeasti digitalisoida, meidän on tehtävä avoimesti yhteistyötä omissa poteroissamme piilottelun sijaan”, kehitysjohtaja Viinamäki toteaa lopuksi.