"Töiden ja logistiikan suunnittelu parantaa työturvallisuuden ohella tuottavuutta."

"Töiden ja logistiikan suunnittelu parantaa työturvallisuuden ohella tuottavuutta."

55 viikkoa ilman työtapaturmia

Turvallisuus. Se on läsnä aina ja kaikkialla – niin vapaalla kuin töissä, nuorempana ja varttuneempana. Siksi myös me TPEX:illä teemme jatkuvasti töitä turvallisuuden eteen.

TPEX-tiimi on toiminut työmaiden logistisissa tehtävissä jo yli vuoden ilman ainuttakaan työtapaturmaa. Se ei ole itsestäänselvyys, sillä aiemmin tilanteemme ei ollut näin hyvä. 

Logistiikalla iso vaikutus työmaan turvallisuuteen

Työturvallisuuslaki määrittää työturvallisuuden olevan työnantajan vastuulla. Lisäksi kaikkien on ymmärrettävä vastuunsa osana turvallista työympäristöä. Työturvallisuutta voi verrata liikennesääntöihin: ne pitää ensin opettaa ja oppia. Vaarat ymmärtämällä ja sääntöjä noudattamalla liikenteessä on turvallisempaa, välineestä riippumatta. Jos osa ei noudata sääntöjä, toiset kärsivät ja onnettomuuksien todennäköisyys kasvaa. Toki vahinkoja sattuu. Mutta jos huomio ja ymmärrys ovat turvallisuudessa, riskit saadaan minimoitua.

Saatat miettiä, miten logistiikan huomioiminen vaikuttaa työturvallisuuteen? Tätä ei usein ajatella, vaikka logistiikalla on suuri vaikutus kaikkiin työmailla työskenteleviin. Eniten työtapaturmia* rakentamisen toimialalla tapahtuu henkilön liikkumisessa, esineiden käsittelemisessä, käsikäyttöisillä työkaluilla työskentelemisessä ja taakan käsivoimin siirtämisessä. Kun materiaaleja toimitetaan oikea-aikaisesti oikea määrä, vältetään turhaa siirtelyä. Näin poistetaan yksi iso riskin paikka ja materiaalikin pysyy ehjänä.

Pelisäännöt jokaiselle

Töiden ja logistiikan suunnittelu parantaa työturvallisuuden ohella tuottavuutta. Asentajien aikaa ei kulu materiaalien etsimiseen tai siirtämiseen, vaan he pääsevät tekemään ennalta suunniteltuja töitään määritellyssä aikataulussa. Työmaat pysyvät siisteinä, kun materiaalia ei ole liikaa. Tämä kaikki tulee suunnitella hyvissä ajoin ennen rakentamistöiden aloittamista. Pelisäännöt on luotava ja jalkautettava kaikille työmaalla toimiville. Katsantokanta on suunnattava uudelleen ja kokonaisuudet sekä riippuvuudet ymmärrettävä. Jokaisella on oltava halu tehdä asiat turvallisesti ja järkevästi.

Uutta ajattelua alalla on ottaa fiksut materiaalivirrat osaksi turvallisuusajattelua. Näin pääsemme kohti varmempia ja tuottavampia työmaita. Asenteiden pitää toki muuttua paljon. Matkalle kannattaa lähteä, sillä se ei voi tuoda kuin hyviä asioita mukanaan.

Sitaattimerkki

Pelisäännöt on luotava ja jalkautettava kaikille työmaalla toimiville.

Turvallisuus on yhteinen asia

Kuten jo luitkin, olemme työskennelleet yli vuoden ilman työtapaturmia riskialttiissa työympäristössä. Miten tähän on päästy? Sillä, että turvallisuuden on ymmärretty olevan yhteinen asia. Jokainen vaikuttaa turvallisuuteen valinnoillaan ja teoillaan. Tämän oivalluksen eteen on uurastettu. Teemamme on ollut ymmärryksen lisääminen syvyydessä laajuuden sijaan. 

Yksin emme ole tätä tehneet, vaan olemme saaneet apua asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta. Tiimipeli on saanut meidät näkemään asioita uudessa valossa. Eri näkökulmat ja heränneet kysymykset ovat poikineet positiivisesti vaikuttavia toimenpiteitä. Vielä on tehtävää, mutta olemme hyvässä vauhdissa. 

Tehtävämme on auttaa myös muita ymmärtämään tuottavamman ja turvallisemman logistiikan lisäävän arvoa rakennushankkeissa. Matkaa on kiva kulkea yhdessä: lähdetkö kanssamme kohti tuottavampia ja turvallisempia työmaita?

Turvallisuutta jokaisen päivään,
Elina

Artikkelin kirjoitti hallintojohtajamme Elina Suominen. Hän uskoo, että henkilöstö on koko yrityksen kivijalka ja onnistumisen mahdollistaja. Tutustu TPEX:in asiantuntijoihin ja anna meidän suunnitella työmaasi logistiikka sujuvaksi, turvallisuudesta tinkimättä!

*Lähde: SAS Visual Analytics Viewer (vakes.fi)

Katso palvelumme ja pyydä tarjous!