”Suunnitellun ja
suunnittelemattoman
ero iskee heti silmille”

”Suunnitellun ja 
suunnittelemattoman 
ero iskee heti silmille”

Suunnittelija Roope Rotko on yksi työmaalogistiikan asiantuntijoistamme. Hän tuli taloon vuonna 2015, eli kokemusta haastavista työmaalogistiikkaprojekteista on kertynyt jo usealta vuodelta. ”Silmiä avaavin kokemus oli tahtituotannon tehokkuus verrattuna perinteiseen rakentamiseen. Voidaankin todeta, että huimaaviin lopputuloksiin päästään työt suunnittelemalla, johtamalla ja niitä valvomalla sekä tilannekuvaa jatkuvasti ylläpitämällä”, Roope kuvailee.

Se, että Roope Rotko työskentelee meillä, on osittain sattumasta kiinni. Asiaan nimittäin liittyy leikkimielinen mittelö syksyllä 2015. 

– Työskentelin henkilöstöpalveluyrityksen kautta Espoossa purkutyömaalla. Saimme tehtävänannon: joku tarvittiin nopeasti Kvarteret Victorian työmaalle päiväksi vesi-imuroimaan. Hävityn kivi-sakset-paperi-kierroksen jälkeen pakkasin työpäivän päätteeksi tavarani ja otin seuraavana aamuna kurssin kohti Jätkäsaarta, Roope muistelee.

– Siitä melko lailla vuosi myöhemmin, 1.8.2016, allekirjoitin työsopimuksen TPEX:n kanssa, hän lisää.

Sitaattimerkki

Hävityn kivi-sakset-paperi-kierroksen jälkeen pakkasin työpäivän päätteeksi tavarani ja otin seuraavana aamuna kurssin kohti Jätkäsaarta

Monipuolisten työtehtävien mies

TPEX-uran alussa Roopen työtehtäviin lukeutuivat henkilöstön tilaukset henkilöstöpalveluyrityksiltä, 65 työmaalla vipeltävän apumiehen työaikakirjauksien hallinta, kuittauksien noutaminen asiakkailta sekä laskutusaineiston tuottaminen. Sittemmin vastuulle siirtyi myös tarvikemyynti Sahetec Oy:n kanssa solmitun kumppanuussopimuksen myötä, kurottajien välittäminen TPEX:n hallinnoimille työmaille, työmaatukikohtapalvelut sekä työmaatilojen asennusten koordinointi HRK:n vuosisopimuksen puitteissa. 

– Lisäksi hoidin pitkään laskutuksen asioita ja kävin välillä hakemassa vauhtia työmailta suorittavaa työtä tekemällä.

Toimitusten suunnittelulla iso merkitys

Roope kokee, että käänne suunnitelmalliseen työmaalogistiikkaan tapahtui syksyllä 2019 K-ryhmän uuden päätoimitalo K-Kampuksen jälkimainingeissa

– Analysoimme ison kohteen kustannusten kehitystä ja tehtyjä töitä. Toimitusten suunnittelun merkitys korostui ja kirkastui entisestään, että juuri tässä on asia, jonka eteen on tärkeää ponnistella. Erityisesti keskustan vilkasliikenteisten katujen varrella sijaitsevissa suurissa kohteissa suunnittelun ja suunnittelemattomuuden ero iskee silmille heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

– Havaitsimme nopeasti, että mikäli haluaa onnistua, on suunnittelun ja toteutuksen oltava kolmikantaista: mukaan tarvitaan urakoitsija, päätoteuttaja ja logistiikka. 

Tahtituotanto on tehokas tapa toimia

Silmiä avaavimmaksi kokemukseksi Roope kuvailee tahtituotannon tehokkuutta perinteiseen rakentamiseen verrattuna. 

– Paras mahdollinen lopputulos saavutetaan työt suunnittelemalla, niitä johtamalla ja valvomalla sekä tilannekuvaa jatkuvasti ylläpitämällä. Ja toisaalta – jos näin ei toimittaisi, ylimääräistä tavaraa siirreltäisiin toisten töiden tieltä uudestaan ja uudestaan, eikä missään tulisi valmista. Kumman tavan itse valitset omalla työmaallasi?

Suunnittelija Roope Rotkon pääasiallinen vastuualue on työmaiden logistiikan suunnittelu, liiketoiminnan kehittäminen sekä tähän tarvittavien järjestelmien jatkojalostus. Tutustu myös muuhun tiimiimme – me suunnittelemme sujuvan työmaalogistiikan!

Katso palvelumme ja pyydä tarjous!