”Kun työn esteenä ei ole ylimääräistä materiaalia, ei tarvita turhia siirtoja”

”Kun työn esteenä ei ole ylimääräistä materiaalia, ei tarvita turhia siirtoja”

Materiaalivirtaukseen järkeä logistisella tahdilla  

Työmaan tahtituotanto vaatii onnistuakseen suunnitelmallista logistiikkaa. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että logistiikka kulkee tekemisen edellä omaa tahtiaan. 

Logistinen tahti on materiaalitoimitusten rytmitystä tahtituotantoa varten. Sen rytmi poikkeaa usein asentamisen tahdin rytmistä. Tämä tarkoittaa, että materiaalia tuodaan työmaalle kustannustehokkaasti yhdistelemällä kuljetuksia järkeviksi kokonaisuuksiksi. Yksittäisen tahtivaunun näkökulmasta logistinen tahtivaunu on yhden asennustahdin kauppalista tarvittavista materiaaleista.  

Siisti työmaa, jonka aikataulu pitää

Eräkokoa pienentämällä pidämme työmaalla vain tarvittavan määrän materiaalia, joka toimitetaan suoraan asennuspisteelle. Näin työmaat pysyvät siisteinä ja työt voidaan tehdä aikataulun mukaisesti. Kun ylimääräistä materiaalia ei ole työn esteenä, ei turhia siirtoja tarvitse tehdä lainkaan.   

Logistisen tahdin onnistuminen edellyttää, että logistiikka on tunnistettu ja erotettu rakentamisen prosessista omaksi toiminnokseen. Tällöin rakentamisen edellytys ei ole iso kasa materiaalia kerroksessa, vaan suunnitellusti saapuva tahtivaunun materiaalipaketti. Materiaalin toimitus asennuspaikalle on logistiikkatoimijan vastuulla, jolloin asentajan aikaa vapautuu arvoa lisäävään työhön eli asentamiseen.

Sitaattimerkki

Suunnittelu mahdollistaa täsmällisen budjetoinnin ja resurssien riittävyyden.

Tämä toimintamalli edellyttää logistiikan integraatiota hankkeeseen heti alkumetreillä. Logistiikan suunnittelu täytyy aloittaa jo ennen hankintojen suunnittelua, jotta hankintoja voidaan ohjata tukemaan tahtituotantoa.   

Logistiikan suunnittelu luo onnistumisen edellytykset tahtituotannolle: eräkoon mallintamisen avulla päästään kiinni logistiikan resursseihin ja tätä kautta sen kustannuksiin.  Kun toimituserät suunnitellaan etukäteen, hahmottuu kokonaiskuva tarvittavista toimituksista työmaalle jo ennen urakan alkamista. Se mahdollistaa täsmällisen budjetoinnin ja resurssien riittävyyden.  

Scandic Helsinki Hub -hankkeessa suunnittelimme yhdessä asiakkaan kanssa työmaan logistisen tahdin, mallinsimme kustannukset sekä resurssit. Onnistumisestamme voit käydä lukemassa edellisestä julkaisustamme.

Artikkelin kirjoitti toimitusjohtajamme Jani Teräväinen, jonka luotsaamalla TPEX:illä näyttöjä riittää. Tutustu referensseihimme ja ota yhteyttä!

Katso palvelumme ja pyydä tarjous!