”Koko ala rämpii samassa suossa – loppuuko tämä touhu koskaan?”

”Koko ala rämpii samassa suossa – loppuuko tämä touhu koskaan?”

Viestinnän laki muokattuna = logistiikan suunnittelun laki

Mikä on yhteistä viestinnällä ja logistiikalla? Paljonkin! Viestinnän professori ja tulevaisuudentutkija Osmo A. Wiion kuuluisia viestinnän lakeja* voidaan nimittäin muokata myös koskemaan logistiikan suunnittelua.

1. Logistiikan suunnittelu epäonnistuu aina, paitsi sattumalta.
2. Jos logistiikkaohje voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta on eniten vahinkoa.
3. On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, minne ja miten materiaalit pitäisi viedä.
4. Mitä enemmän logistiikkaa suunnitellaan, sitä huonommin logistiikka onnistuu.
5. Logistiikkasuunnitelmassa ei ole tärkeää se, miten asiat ovat, vaan se, miten ne näyttävät olevan.
6. Logistiikan suunnittelun tärkeys on kääntäen verrannollinen asennusajankohdan etäisyyden neliöön.
7. Mitä tärkeämmästä toimitusten aikataulutuksesta on kysymys, sitä todennäköisimmin unohdat olennaisen asian, jonka muistit hetki sitten.

Sitaattimerkki

Logistiikan saralla asioiden huomattava parantaminen ei vaadi kovin kummoisia temppuja.

Valitettavasti rakentamisen saralla tämä ei ole hauskaa satiiria, vaan arkipäivää. Logistiikkaa ei suunnitella eikä muutoksista tiedoteta ajoissa. Ohjeita ja sopimuksia tulkitaan oman urakan osaoptimoinnin näkökulmasta, projektin onnistumisesta viis. 

Koko ala rämpii samassa suossa – loppuuko tämä touhu koskaan? Materiaalia tulee aina täysi kuorma, vaikka asennukseen menisi kuukausi. Saatiin kuitenkin ilmainen kuljetus! Ja sitten ihmetellään, kun ylimääräistä materiaalia on kaikkialla ja sitä siirrellään paikasta toiseen. Logistiikan saralla asioiden huomattava parantaminen ei vaadi kovin kummoisia temppuja.

Viisi vinkkiä, joilla logistiikan suunnittelussa onnistuu

1. Suunnittele ajoissa, edes karkealla tasolla. Töiden suunnittelun rinnalla kulkee materiaalivirtojen suunnittelu. Määritä työmaalle hyväksyttävä eräkoko ja sen mukaan urakoiden toimitusrytmit. Pohdi myös materiaalin kulkua portista sisään, pois auton kyydistä ja reittiä asennuspisteelle. Mieti, mitä onnistuminen edellyttää sinulta ja muilta toimijoilta.
2. Laadi selkeä ohje, jota voidaan käyttää suunnitelmien tueksi.
3. Valvo suunnitelmien toteutumista. Maailma on täynnä hukattuja mahdollisuuksia eli toteuttamatta jääneitä suunnitelmia.
4. Tiedota muutoksista ja reagoi niihin. Jos edeltävät työt eivät ole valmiina, seuraavien töiden materiaaleja ei voida ottaa työmaalle.
5. Älä yritä hallita jokaista nippeliä ja nappelia. 20 % urakoista käyttää 80 % materiaaleista. Keskity aluksi niihin – mutta älä anna TATE-urakoitsijoiden perustaa tukkua työmaalle.

Artikkelin kirjoitti suunnittelijamme Roope Rotko. Hänen vastuualueelleen lukeutuvat työmaiden logistiikan suunnittelu, liiketoiminnan kehittäminen sekä tähän tarvittavien järjestelmien jatkojalostus. Roope kollegoineen TPEX:illä varmistaa, että logistiikka toimii kuten pitää: pyydä tarjous.

*Alkuperäisten lakien lähde: Katleena Kortesuon blogi "Ei oo totta."

Katso palvelumme ja pyydä tarjous!